pátek 9. prosince 2016

Shlédnuto: Nádherná Vaiana

Před nějakým časem jsme v kině na jiném animáku zahlédli tenhle trailer a srdce mi POSKOČILO..



Asi to není až tak známý fakt, takže dovysvětlím. Totiž, ze svých necelých třiatřiceti let na světě, jsem prožila celé dva roky na ostrovech, tedy hlavně na Novém Zélandu, ale zavítala jsem i na Fidži a ke kamarádce na Novou Kaledonii. A moc se mi tam všude líbilo! Tak jsem přirozeně přijala tu jejich mytologií odůvodněnou lásku k přírodě. Mauiho a pohádky o háku znám. Ty jsou společné pro celé Tichomoří. Na Zélandu dodnes místní chodí bosky, protože se tak cítí být blíž přírodě. A navzájem si darují zelený kamínek jadeitu vyřezaný do nejrůznějších symbolů. Jeden z nejčastějších je právě hák. Možná si teď uvědomíte, že znáte někoho, kdo se od protinožců vrátil s kamínkem na krku? Tak to je on a ve filmu hraje jednu z klíčových rolí!

Na film nás s Elíkem vytáhla mamka a všechny tři jsme si to moc užily. Vaiana je klasická princezna, dcera náčelníka, kterou ale srdce táhne jinám... Takovejch už tu bylo několik, Rebelka Merida nebo třeba Pocahontas. Vaianu to spíš než na trůn táhne na otevřené moře. Sledujeme jí už od dětství, jak si v plenkách hrála na břehu, přes dospívání, jak stále zdrhala a táta jí naháněl od vody zpět do vesnice - to je dost vtipná pasáž! Vaiana nakonec našla spojence ve své babičce, která jí jednou odvyprávěla pravdu o původu jejich lidu a stejnou dobou se na ostrově přestalo dařit úrodě. Bylo rozhodnuto, Vaiana si sbalila uzlíček a vyrazila na moře najít pomoc a odvrátit hrozící konec jejího lidu. A cestou toho dost nazpívala. Víc napovídat nebudu, běžte si do kina!

Tahle pohádka se mi obzvlášť líbila, nejen protože je o kultuře, kterou jsem poznala. Disney to prostě umí a vždycky tam zakomponuje něco navíc. Děti se tady mezi řádky dozvídají, že musíme pečovat o Zemi, aby byla krásná a zdravá, a hlavně aby nám mohla vracet energii v podobě jídla a dalších zdrojů. Není to vyloženě ekologie, spíš obecná myšlenka. Ty ostrovy jsou tak nádherně nakreslený, okamžitě tam budete chtít na příští dovolenou.  
*Doporučuju Fidži, Tahiti nebo Cookovy ostrovy zvané též "Kukáče".



V pohádce není řečeno, ze kterého dnešního reálného ostrova Vaina pochází. A je to jedno, mohla být ze kteréhokoliv od Zélandu po Havaj. Lodivodství je pro celou oblast společná historie, na kterou můžou být pyšní. Tato dovednost jim zajistila živobytí a bezpečí. Kultura původních obyvatel se tam dodnes všude pěstuje a uctívá, včetně tradičního tetování nebo uplatnění přírodních zdrojů na výrobky a dekorace.  

Dnešní Polynésané z filmu musí být prostě v tranzu (jasně že tam mají kina!), takový promo jejich zákoutí téhle planety tady ještě nebylo. Opravdu se můžou příštích několik sezón těšit na vzkvétající cestovní ruch. Snad pohádka osloví hodně dětí ze západního světa.  
 Dost bylo Elzy, no ne?! 
Slibte mi, že vyrazíte!! Do teplíčka!
Bára


 
PS: Já moc držím Vaianě palce, aby se brzy dočkala uvítání v Disneylandu a pridala se k ostatním tradičním princeznám a stálým obyvatelkám tamního zámku!!




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře. Čím víc jich bude, tím víc vám budu psát! :)